Vyhľadávanie


Webnode

Kontakt

Miki-wachtel
Horné Túrovce 107
Horné Túrovce
935 81

0902211665

E-mail: miki1968@azet.sk

Prepelica japonská

 

Japonská prepelica pochádza z východnej Ázie. Tieto vzťahovavé vtáky hniezdia v Japonsku, východnej Sibérii, južnej Číne, Mandžúrii a na Korejskom polostrove. Vo volnej prírode prepelice majú divé sfarbenie. Žijú priblížne 8 rokov. Ich veľkosť je priemerne 18 cm, rozpeté krídla merajú 34 cm a s tím je našou najmenšou hydinou. V prírode žije na lúkach, poliach, ale aj v kultúrnych porastoch do nadmorskej výšky 1800 metrov. Hniezdia na zemi, kde prepelička sama si vyhrabe 3 cm hlbokú jamku, do ktorej kladie počas 6-8 dní vajíčka denne. Sedí na nich priblížne 18 dní. Divé prepelice sa živia s chrobákmi a s rôznymi semiačkami.

Už pred 600 rokmi chovali prepelice ako okrasné vtáky. Od roku 1910 ich začali selektovať podľa znášky a mäsa. Odvtedy sa chovajú ako hospodárske zvieratá.

Hmotnosť dospelých prepelíc je 130-140g. Ročná znáška dosahuje 280-320 ks vajec. Veľmi rýchlo rastú,už vo veku 45 dní začínajú znášať a vo veku 50-60 dní sú telesne dospelé.

V dnešnej dobe existuje veľa farebných rázov (druhov) japonských prepelíc. Preto je problém aj pre skúsených chovatelov určovanie pohlavia mladých jedincov. Len vo veku jedného mesiaca sa dá určiť pohlavie pri divo sfarbených jedincoch a ich farebných odtienoch, a to podľa sfarbenia na chrudi.

 

Druhým spôsobom určovania pohlavia je masírovanie okolie kloaky. Po vzdutí opatrne potlačiť, kohúty vyprodukujú bielú penu.

Tretí spôsob je najistejšie, vyčkanie. Kohúty spievajú a sliepky znášajú vajíčka.